Damla Sulamada Lateral ve Manifold Boru Çaplarmın Belirlenmesinde Grafiksel Yöntem - Osman Yıldırım; Halit Apaydın (Journal of Agricultural Sciences, 1999)
Bu çalışmada, damla sulama sistemlerinde, kabul edilebilir düzeyde e ş su dağı l ı m ı sağ lamak amacı yla, lateral ve manifold boru çaplar ı n ı n belirlenmesine yönelik grafiksel çözümler haz ı rlanmışt ı r. Christiansen eş dağı l ı m katsay ı s ı n ı n, lateral boru hatlar ı için Cu %98 ve manifold boru hatlar ı için C„ % 97.5 koşulları n ı sağ layan boru çapları n ı n seçilmesi önerilmiştir. Farkl ı boru çapian için Co eş dağı l ı m katsayı.s ı n ı n doğrudan bulunabileceği grafikleı. verilmiştir.