Grup Çalışması Becerileri Ölçeği'nin Türkçeye Uyarlanması - Ceyhun Ozan (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 2018)
Bu araştırmanın amacı, Cumming vd. (2014) tarafından geliştirilen Grup Çalışması Becerileri Ölçeği’ni Türkçeye uyarlamaktır. Ölçeğin dilsel eş değerlik çalışmasını yapmak amacıyla birinci araştırma grubu İngilizce öğretmenliği programında öğrenim gören 70 öğretmen adayından oluşmuştur. Ölçeğin yapı geçerliğini belirlemek amacıyla oluşturulan ikinci araştırma grubunda, bir devlet üniversitesinin eğitim fakültesinin çeşitli programlarında öğrenim gören 509 öğrenci yer almaktadır. Ölçeğin orijinali iki faktör ve 10 maddeden oluşmaktadır. Dilsel eş değerliği sağlanan ölçeğin yapı geçerliğini belirlemek için ise açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi kullanılmıştır. Açımlayıcı faktör analizine göre ölçeğin orijinali ile uyumlu olarak 10 maddeden oluşan iki faktörlü yapı oluşmuş ve doğrulayıcı faktör analizi ile de doğrulanmıştır. Ölçeğin güvenirliği için ise iç tutarlılık katsayıları Cronbach alfa .80 ve Spearman-Brown .74 olarak hesaplanmıştır. Elde edilen güvenirlik katsayıları da ölçeğin güvenilir sonuçlar ürettiğini göstermektedir.