بهینه‌سازی فرایند آزمون عملی تربیت‌بدنی با استفاده از شبیه‌سازی و روش‌های تصمیم‌گیری چندمعیاره (مطالعة موردی: دانشگاه اصفهان) - احمدعلی آصفی; مجید اسماعیلیان; اعظم سادات خلیلی; سید صادق علامه (مطالعات مدیریت ورزشی, 2019)
ازجمله رویدادهایی که در رشتۀ علوم ورزشی اهمیت فراوانی دارد، آزمون عملی تربیت‌بدنی است. اهمیت این آزمون به‌علت حساسیت در انتخاب افراد شایسته برای ورود به این رشته و درنهایت، خروج افرادی متخصص و شایسته است؛ بنابراین، اجرای آزمونی بهینه که حداکثر کارایی و اثربخشی دراین‌راستا را داشته باشد، بسیار مهم و ضروری است؛ براین‌اساس، هدف از انجام این پژوهش، بهینه‌سازی فرایند آزمون عملی تربیت‌بدنی با استفاده از شبیه‌سازی و روش‌های تصمیم‌گیری چندمعیاره بود. آزمون با استفاده از مدل شبیه‌سازی اَرنا طراحی شد تا علاوه‌بر انتخاب روش مناسب برگزاری آزمون، تعداد بهینۀ منابع لازم نیز تعیین شود. بدین‌منظور، ابتدا هشت سناریوی مختلف طراحی شدند و در نرم‌افزار اَرنا مدل‌سازی شدند. در طراحی سناریوها، نحوۀ ورود داوطلبان، نحوۀ چیدمان ایستگاه بررسی وضعیت بدنی و پزشکی و تعداد ایستگاه‌ها در بخش آمادگی جسمانی درنظر گرفته شدند. برای انتخاب سناریوی برتر، با درنظرگرفتن معیارهای مناسب (زمان انتظار داوطلب، زمان اجرای فرایند، میانگین بهره‌برداری از منابع و هزینۀ کل منابع)، از روش‌های تصمیم‌گیری چندمعیاره استفاده شد. در این روش، ابتدا وزن معیارها با روش کراتییس تعیین شد و سپس، با استفاده از روش پرامیتی دو، بهترین سناریو انتخاب شد. نتایج پژوهش نشان داد که سناریوی شش بهترین سناریو و سناریوی سه بدترین سناریو بودند. بهینه‌سازی فرایند آزمون تربیت‌بدنی به برگزارکنندگان کمک می‌کند تا بخشی از مشکلات اجرایی دراین‌زمینه را برطرف کنند و درنتیجه، نتایج حاصل از آزمون به‌خصوص در بخش اجرایی بهتر شود.