Osteoartriti olan hastalarda bedensel belirtileri abartma, anksiyete-depresyon ve durumluk anksiyete düzeyleri - Müberra Kulu; Filiz Özsoy; Murat Korkmaz (Cukurova Medical Journal, 2020)
Amaç: Bu çalışmda kronik ağrılı bir hastalık olan osteoartrit (OA) tanısı ile cerrahi girişim planlanan hastaların anksiyete-depresyon ve bedenselleştirme düzeylerini değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: OA tanısı ile cerrahi girişim planlanan hastalar ve hasta grubu demografik veriler açısından eşleşebilecek kişiler sağlıklı kontrol grubu olarak çalışmamıza dahil edildi. Tüm katılımcılara sosyodemografik veri formu, Hastane Anksiyete Depresyon Ölçeği (HADÖ), Penn Durumsal Anksiyete Ölçeği (PDAÖ), Bedensel Duyumları Büyütme Ölçeği (BDBÖ) uygulandı. Bulgular: Çalışmamıza 64 kişi dahil edilmiştir. Hastaların yaş ortalaması 64.77±8.14 iken, sağlıklı kontrol grubunun 65.22±9.15 olarak hesaplanmıştır. Nicel değişkenler arasındaki ilişki incelendiğinde; HADÖ için OA hastalarının hem anksiyete, hem depresyon alt boyutu hem de ölçeğin total puanında kontrol grubundan yüksek sonuçlar aldığı görülmüştür. PDAÖ ve BDBÖ için de hasta grubun sağlıklı kontrollere göre aldıkları skorlar çok daha yüksekti. Sonuç: Elde ettiğimiz sonuçlarda; kronik ağrılı bir hastalık olan OA hastalarının cerrahi öncesi anksiyete-depresyon ve bedenselleştirme skorlarının fazla olduğu tespit edildi. Bu bulgulardan yola çıkarak; OA hastalarının hem hastalık seyrinde hem de cerrahi girişim öncesi, hastalara daha fazla yardımcı olabilmek, cerrahiye uyumlarını kolaylaştırabilmek için psikososyal olarak iyi desteklenmeleri önerilmektedir.