ارائه الگوی راهبردی ابعاد ومولفه های کلیدی عملیات روانی رسانه ای - علیرضا محمدی; ابوالفضل دانایی; محمد زرگر (مطالعات بین‌رشته‌ای دانش راهبردی, 2021)
در چند دهه اخیر محققان در تلاش بوده‌اند تا با مطالعات بین‌رشته‌ای به درک صحیحی از کارکرد رسانه در جنگ نرم و عملیات روانی دست یابند. جنگ نرم بدون استفاده از قدرت سخت به دنبال از پای درآوردن اندیشه و تفکر جامعه هدف و عملیات روانی، تلاش‌های برنامه‌ریزی‌شده‌ای برای تأثیرگذاری بر نگرش و رفتار و همراه‌سازی تفکرات مخاطبان هدف است. امروزه رسانه با توجه به ماهیت آگاهی بخشی و انتقال اطلاعات ، به‌عنوان اصلی‌ترین بستر عملیات روانی شناخته می‌شود.پژوهش حاضر از نوع توصیفی- کاربردی بوده که با استفاده از روش داده بنیاد و با استفاده از نرم افزار Maxqda، پس از مطالعات کتابخانه‌ای، استخراج وکدگذاری داده ها و همچنین مصاحبه عمیق و تخصصی با خبرگان به منظور استخراج الگوی عملیات روانی‌رسانه‌ای انجام گردیده است. جامعه آماری شامل 10 نفر از کارشناسان خبره سازمان‌های‌ نظامی و رسانه‌ای و متخصص درزمینه‌ی جنگ نرم و عملیات روانی و رسانه بوده است که در فرآیندهای کدگذاری، طبقه‌بندی مفاهیم، شناسایی مؤلفه‌ها و ابعاد و استخراج الگوی اولیه مشارکت داشته اند. یافته‌های تحقیق نشان داد که فرآیند جنگ روانی و عملیات روانی‌رسانه‌ای شامل طیف متنوعی از مؤلفه‌ها و ابعاد تأثیرگذار است که از جمله می‌توان به: روش‌ها، رسانه‌های ارتباطی،جامعه هدف،رویکردها، اهداف ، زمینه‌ها و پیامدهای آن اشاره کرد.