5-10. Sınıf Öğrencilerinin Savaş ve Barış Kavramına Yükledikleri Anlamların Resimler Yoluyla İncelenmesi - Özgür AKTAŞ (Turkish History Education Journal, 2015)
Bu çalışmanın amacı ortaokul ve lise öğrencilerinin savaş ve barış kavramına yükledikleri anlamı ortaya koymaktır. Bu amaçla öğrencilerden savaş ve barış kavramını anlatan resimler çizmeleri istenmiştir. Çalışmaya 5-10 sınıflarda öğrenim gören öğrenciler katılmıştır. Çalışmaya beşinci sınıftan 111, altıncı sınıftan 108, yedinci sınıftan 103, sekizinci sınıftan 93, dokuzuncu sınıftan 76 ve onuncu sınıftan 83 öğrenci katılmıştır.  Çalışma doküman analizi yöntemine dayanmaktadır. Öğrencilerden elde edilen resimler dört kategoride değerlendirilmiştir. Öğrenciler çizdikleri resimlere bakılınca beş, altı ve yedinci sınıf öğrencileri savaşı şiddetle ve silahlarla anlatmaya meyillidirler. Buna karşılık lise öğrencilerinden önemli bir bölümü savaş ve barış kavramını sembolleştiren resimler çizmişlerdir. Öğrencilerin büyük çoğunluğu savaşı felaket olarak değerlendirmiş, barışın önemini vurgulayan resimler çizmişlerdir. Buna karşılık savaş ve barış kavramının bir arada çizildiği çok sayıda resim vardır. Birçok öğrenci savaş ve barışı, adeta “gece ile gündüz” gibi birbirine zıt kavram olarak betimlemiştir. Öğrencilerin bir kısmı ise savaşın kahramanlık yönüne vurgu yapan, milli simgelerin kullanıldığı resimler çizmişlerdir. Öğrenciler savaş ve barış konusuyla ilgili orijinal, yaratıcı ve etkili pek çok resim çizmiştir. Öğrencilerin yaşı arttıkça internetten ve sosyal medyadan etkilendiği ve benzer düşünce kalıplarına sahip olmaya başladığı görülmüştür. Türkiye’nin coğrafi ve tarihi yakınlığı olan Ortadoğu coğrafyasında şiddetli savaşlar yaşanmaktadır. Türkiye’de ise “çözüm süresi” adı verilen çatışmazlık dönemi biterek bölücü terör örgütünün yaptığı saldırılar tekrar başlamıştır.  Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet birimleri tarafından bölücü terör örgütlerine karşı mücadele verilmektedir. Bu mücadelelerde asker ve polislerden şehitler olmaktadır.  Bu durum Türk kamuoyunda, sözlü ve yazılı basında savaş ve barış kavramını en fazla tartışılan konu haline getirmiştir. Bu çalışma gerçek ve gündemdeki bir konuyu ele alması bakımından önem taşımaktadır.Anahtar Kelimeler: Savaş ve Barış, Tarih Eğitimi, Resim, Ortaokul öğrencileri, Lise Öğrencileri EXAMINATION of THE MEANINGS ATTRIBUTED by the STUDENTS ATTENDING the 5TH-10TH GRADES to the CONCEPT OF WAR and PEACE through PICTURESAbstract: The concept of war and peace has been discussed in all regions of the world in every age throughout the history. The purpose of this study is to reveal the meanings attributed by the secondary-school students to the concept of war and peace by asking them to draw pictures. To that end, the students were asked to draw pictures expressing the concept of war and peace. The students attending the 5th-10th grade took part in the study. 111 students from the 5th grade, 108 students from the 6th grade, 103 students from the 7th grade, 93 students from the 8th grade, 76 students from 9th grade and 83 students from the 10th grade participated in the study.The study is based on document analysis.   Considering the study, the lower-grade students generally addressed the concept of war in its real terms. The images in the pictures are planes, bombs and guns killing and injuring people and leaving them disabled. Wars hurt people. Higher-grade students tend to symbolize the concept of war. The pictures drawn by the lower-grade students are more creative and authentic than those of the higher-grade students, which may result from the fact that these students are affected by the social media lesser than the older students. The pictures drawn by the students usually represent modern wars. The Independence War and Dardanelles War were depicted in the students’ pictures. On the other side, many wars are explained in course books of history and social studies. It is considered beneficial to make studies on this topic by sociologists, psychologists and educators.           Keywords: War and Peace, History Education, Drawing, Secondary School Students, High School Students