Bir Sağlık İşletmesinin Atık Yönetiminde Tersine Lojistik Süreçleri - Mustafa Bayhan; Müge Görücü (Pamukkale Üniversitesi İşletme Araştırmaları Dergisi, 2020)
Son yıllarda hammadde kaynaklarının azalmaya ve tükenmeye başlaması, çevresel kirliliğin ve atık sahalarının hızla artış göstermesi ile birlikte, insan ve çevre güvenliği, işletmeler için çok önemli bir öncelik haline gelmeye başlamıştır. Kaynakların sınırlı olması, atıkların kaynağında ayrıştırılması ve uygun depolama alanlarının yetersizliği, çevre ve canlı sağlığına zararlı tehlikeli maddelerin kullanımı ve bertarafı ile ilgili personel eğitimlerinin yetersizliği gibi nedenlerden dolayı, özellikle sağlık kurumlarında bu konunun dikkatle ele alınmasını gündeme getirmiştir. Bu çalışma, tersine lojistik uygulamalarının hastane atık yönetimine olan etkilerini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırma kapsamında, tersine lojistik ve atık yönetim süreçleri incelenerek, bu sürecin olası etkileri ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Araştırma Denizli ilinde faaliyet gösteren özel bir hastanede yapılmıştır. Toplanan veriler araştırma sonunda sunulmuş, elde edilen veriler değerlendirilmiştir.