Rupturile şi perforațiile diastatice de cec consecutive ocluziei intestinale acute tumorale. - Sergiu Revencu; Valentin Mustea; Alexandru Gaitur; Gheorghe Eremiţa; Sergiu Balan; Liuba Strelţov; Dan Revencu (Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei: Ştiinţe Medicale, 2019)
Ocluziile intestinale acute pe colon în marea majoritate sunt cauzate de cancerul de colon. Evolutiv se pot complica cu rupturi și perforații diastatice de cec. Studiul retrospectiv a cuprins 209 pacienți operați pentru ocluzie colonică canceroasa în ultimii 20 ani. S-a desprins un grup de 29 pacienți, la care s-a instalat un sindrom de ansa închisă, împărțiți în 3 loturi: lot 1 – 17 pacienți cu tumoră ocluzivă pe colon sting și dilatare marcată a colonului cec; lot 2 – 7 pacienți la care de rând cu tumora ocluzivă s-a produs rupturi diastatice sero-musculare a colonului cec; și al 3-lea lot – 5 pacienți la care, pe fundalul ocluziv instalat, a survenit perforația diastatică de cec. Rezultate: toți pacienții operați radical, cu înlăturarea tumorii ocluzive, și a colonului cec compromis. Mortalitatea 2 cazuri ( 6,8%). Concluzii. Rupturile și perforațiile diastatice de cec reprezintă o complicație gravă evolutivă a proceselor tumorale colonice. Actul operator trebuie să rezolve ruptura/perforația diastatică de cec și cauza ocluzivă, realizat prin rezecții optime de colon și conservarea unui segment de colon intermediar, trebuie să aibă viză de rezolvare oncologică. Cuvinte-cheie: ocluzie intestinală, ruptură diastatică de cec.