SINTEZA ȘI STUDIUL PROPRIETĂȚILOR ANTIOXIDATIVE ALE UNOR NOI DERIVAȚI AI BENZOXAZOLILOR - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte reale si ale naturii, 2017)
În lucrare este descrisă sinteza a 4 derivați noi ai benzoxazolilor care manifestă proprietăți biologice. A fost stabilită structura compușilor sintetizați cu ajutorul spectroscopiei 1H,13C-RMN, IR, iar pentru N-[2-(dimetilamino)-1,3-benzoxazol- 5-il]-2-[1-(piridin-2-il)etiliden]hidrazin-1-carbotioamidă structura a fost stabilită cu ajutorul difracției cu raze X pe monocristal. Au fost studiate și proprietățile antioxidative ale acestora cu aplicarea metodelor ABTS și DPPH. Cuvinte-cheie: benzoxazoli 2 și 5-substituiți, tiosemicarbazone, proprietăți antioxidative.