Взаємозв’язок компонентного складу тіла та рівня рухової активності жінок першого періоду зрілого віку - Олена Мороз (Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві, 2016)
Останнім часом питання збереження нормальної маси тіла в представників сучасного суспільства розглядається як одне з найгостріших. Для розв’язання поставлених завдань визначали показники компонентного складу тіла на основі оцінки як їхніх абсолютних величин, які визначалися методом антропометричних  вимірювань, так і відносних параметрів, виражених відповідними індексами та відсотковими співвідношеннями. Це дослідження присвячене оцінці показників маси тіла жінок першого періоду зрілого віку й аналізу їхнього рівня рухової активності, для виявлення найбільш вагомих факторів, що обумовлюють порушення компонентного складу тіла, якими визнано недостатню рухову активність, недостатнє усвідомлення жінками значення фізичних вправ для нормалізації й підтримання на належному рівні маси тіла