OECD EKONOMİLERİNDE SAĞLIK HARCAMALARININ EKONOMİK BÜYÜME ÜZERİNE ETKİSİ - Abdüsselam SAĞIN; Fatih KARASAÇ (Kırklareli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2018)
Amaç: İçsel büyüme modellerinin geliştirilmesi ile birlikte beşeri sermaye kavramı ekonomiler için önemli bir faktör halini almıştır. Beşeri sermaye unsuru ise bireyler için yapılan eğitim ve sağlık harcamaları ile doğrudan ilişkilidir. Literatürde beşeri sermayenin ekonomilerde büyüme üzerindeki etkilerinin araştırıldığı bir çok çalışma söz konusudur. Bu çalışmada ise Türkiye’nin de dahil olduğu 34 OECD ülkesinde beşeri sermayenin oluşumunda önemli bir faktör olan sağlık harcamalarının ekonomik büyüme üzerindeki etkileri incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın temel amacı ise OECD ülkelerinde yapılan toplam sağlık harcamalarının bu ekonomilerde büyüme üzerindeki etkilerinin analiz edilmesidir.Yöntem: Çalışmanın amacına uygun olarak öncelikle Panel Birim Kök testleri ve Panel Eşbütünleşme yapılmış daha sonra ise Panel Tam Uyarlanmış En Küçük Kareler Tahmini ve Vektör Hata Düzeltme Modeli kullanılmıştır.