DIMINUAREA STRESULUI LA TINERI - Irina VLAS (Psihologie, 2024)
Articolul descrie conținutul programului de intervenții psihologice orientat spre diminuarea nivelului de stres. Experimentul formativ a inclus un număr de 24 tineri cu nivel ridicat și moderat al stresului: 12 tineri în grupul experimental (GE) și 12 în grupul de control (GC) Aplicarea programului de intervenții psihologice în cadrul grupului experimental a condus la o reducere semnificativă a nivelului de stres, confirmată prin analiza statistică utilizând testul U Mann-Whitney pentru eșantioane independente. Rezultatele obținute indică diferențe semnificative între rezultatele tinerilor din grup experimental retest și GC retest (U=14, p≤0,05). Diferențele evidențiate ne permit să menționăm că schimbările apărute la tinerii din GE retest sunt condiționate de eficacitatea programului de intervenții psihologice. Aceste schimbări se datorează unui „kit” amplu și vast de tehnici psihologice care au favorizat autocunoașterea, dezvoltarea unor comportamente adaptive (curaj, angajament, fericire, optimism) și au contribuit la gestionarea eficientă a tensiunilor musculare și emoționale.