REFLEXE AMERICKÉ OBČANSKÉ VÁLKY SEVER PROTI JIHU V PRVNÍCH ČESKÝCH IMIGRANTSKÝCH PERIODIKÁCH V USA - Jaklová Alena (ACC Journal, 2022)
Tématem článku je obraz americké občanské války Sever proti Jihu v prvních periodikách, jež vydávali čeští imigranti v USA. Článek v úvodu stručně popisuje masovou emigraci z Čech a Moravy do USA v letech 1848 – 1914, uvádí metodologii aplikovanou v článku a materiálový korpus, z něhož vycházely analýzy, jež byly východiskem tohoto textu. Dále je uveden přehled prvních česky tištěných periodik/novin, vycházejících v šedesátých letech 19. století v USA. Následují ukázky z novinových textů dokládající reflexi občanské války Severu proti Jihu v tisku českých imigrantů. Z doložených ukázek je zřejmé, že Češi se o americkou občanskou válku průběžně zajímali, a protože ve staré vlasti sami prošli těžkou zkušeností útisku, odmítali otroctví. Proto po vypuknutí občanské války v roce 1861 sympatizovali s Unií. Odtržení Konfederace naopak vnímali jako ohrožení svobody a demokracie, tedy hodnot, jichž si v Americe cenili nejvíce.