Atipik Prezente Kist Hidatik: Pankreas Başında Kitle - Arda Işık; Deniz Fırat; Serdar Korkmaz; İsmail Demiryılmaz; İsmayil Yılmaz (Sakarya Tıp Dergisi, 2018)
Echinococcus granulosus, ülkemizde sık görülen, genellikle karaciğerde gözlenen, paraziter bir hastalıktır. 20 yaşında erkek hasta, sağ ana hepatik kanala açılmış ve buna sekonder pankreas başında koledok dilatasyonuna sebep olan kist hidatik olgusu ile prezente edildi. Kolesistektomi, unroofing ve kist eksizyonu yapılan hasta postoperatif 3. gün taburcu edildi. Kontrol abdominal bilgisayarlı tomografi incelemesinde dilate koledok görüntüsü kaybolan hastanın takiplerinde herhangi bir sorun ile karşılaşılmadı. Kist hidatik, evresine göre tedavisi perkütan drenaj veya cerrahi olarak uygulanan, nadirde olsa safra kanallarına açılan ve buna sekonder kolanjit ve pankreas başında kitle ile klinik bulgu verebilen bir hastalıktır. Antijen ve antikor seviyeleri tanı için yardımcı olabilir. Kistin karakteristik özellikleri görüntüleme yöntemleri ile tanımlanarak, tedavi planı her hastaya özel planlanmalıdır.