ЛІКУВАННЯ СЕРЦЕВОЇ НЕДОСТАТНОСТІ У ВАГІТНИХ - O. S. Polianska (Неонатологія, хірургія та перинатальна медицина, 2016)
В статті відображені нові аспекти лікування серцевої недостатності у вагітних. При серцевій недостатності з порушенням систолічної функції лівого шлуночка використовують діуретики, дигоксин, периферичні вазодилататори. Дослідження останніх років (RADIANCE і PROVED і масштабне дослідження DIG) дозволили рекомендувати використання дигоксину для поліпшення клінічного перебігу серцевої недостатності і якості життя не тільки при миготінні передсердь, але і у хворих при серцевій недостатності на фоні  синусового ритму. Важливе місце в підвищенні ефективності лікування серцевої недостатності належить підбору фізичної активності та психотерапевтична корекція. Рекомендовано використання інтервенційних і хірургічних методів лікування: реваскуляризації міокарду, пристроїв для підтримки кровообігу.