PREDNOSTI DOJENJA IN HRANJENJA Z MATERINIM MLEKOM ZA OTROKA - Andreja Tekauc Golob (Slovenska pediatrija, 2022)

(untitled)
Žensko mleko, zlasti materino mleko, je optimalna hrana za dojenčke. Dojeni otroci primerneje rastejo in pridobivajo telesno maso, so manj bolni in imajo boljši nevrološki razvoj. Edinstvena sestava ženskega mleka, ki vsebuje dejavnike proti okužbi in vnetju, skupaj s kožnim stikom pri dojenju zagotavlja optimalno rast, varuje pred vplivi okolja in spodbuja razvoj otrokovega imunskega sistema. Žensko mleko za razliko od mlečne formule nudi dolgotrajno zaščito pred akutnimi boleznimi v prvih letih življenja. Dojenje je povezano z dolgotrajnimi prednostmi za zdravje zaradi nižjega tveganja razvoja številnih kroničnih bolezni. V raziskavah utemeljujejo dejstvo, da so številne akutne in kronične bolezni, kot so vnetje srednjega ušesa, akutna driska, okužbe dihal, nenadna nepričakovana smrt v postelji, vnetne črevesne bolezni, levkemija, sladkorna bolezen, debelost, povišan krvni tlak, astma in atopijski dermatitis, manj pogoste, če so bili otroci v zgodnji mladosti dojeni. V preglednem prispevku obravnavamo nekatere prednosti dojenja in hranjenja z materinim mlekom ali ženskim mlekom za otroka.