KÜRESEL KENTE ALTERNATİF OLARAK SAKİN ŞEHİR: TÜRKİYE SAKİN ŞEHİRLERİ ÜZERİNDEN DEĞERLENDİRME - Enes Yalçın (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2019)
ÖZKüreselleşme, iletişim teknolojilerinin hızlı gelişimi ve yaygınlaşmasıyla beraber, dünyayı adeta küresel köy haline getiren bir olgudur. Tektipleştirici ve metalaştırıcı bir yanı olan, yerele ait olanın niteliğini değiştirme özelliği gösteren küreselleşme, bilhassa kentleri kendine sahne edinmektedir. Böylelikle olguya karşı sunulan alternatif modeller de kentsel eksende şekillenmektedir. Bu alternatif kentsel akımlardan biri olan, Yavaş Felsefesi’nin kapsamlı bir takipçisi niteliğindeki Sakin Şehir Hareketi’nin uygulayıcıları da, küreselleşmenin neden olduğu tahrip edici tutumun karşısına yerel değerleri çıkarma, doğal yaşam ile barışık biçimde hayat sürme iddiasındadırlar. Çalışmada öncelikle, küreselleşme olgusunun kuramsal düzeyde incelenmesi ve küresel kente alternatif modellerden söz edilmesi yoluna gidilecektir. Ardından, Sakin Şehirler’e ilişkin kavramsal değerlendirme gerçekleştirilip son olarak, çalışmanın inceleme alanının sınırlandırılabilmesi arzusuyla, Türkiye’deki ilk beş sakin şehir üzerinden, sakin şehir faaliyetlerinin, tanıtımlarının, ne denli küresel kente alternatif oluşturabildiği irdelenecektir. Anahtar Kelimeler: Sakin Şehir, Küresellik, Yerellik, Kent Pazarlama.Jel Kodları: R10