ZAKONSKO NASLJEĐIVANJE ISTOSPOLNIH PARTNERA U REPUBLICI HRVATSKOJ U POSTOJEĆEM ZAKONSKOM OKVIRU - Dubravka Klasiček (Zbornik Pravnog Fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2013)
U Hrvatskoj istospolni partneri svoju zajednicu mogu sklopiti samo kao de facto zajednicu te će ona kao takva proizvoditi određene učinke, ako su ispunjene zakonom predviđene pretpostavke. Ipak, mogućnost nasljeđivanja na temelju zakona nije jedan od tih učinaka. Treba naglasiti kako je de facto istospolna zajednica po mnogočemu vrlo slična de facto izvanbračnoj zajednici, no postoje i brojne razlike. Za ovaj rad najznačajnija razlika leži u činjenici da izvanbračni drugovi jedan drugoga mogu nasljeđivati na temelju zakona, dok istospolni to mogu jedino kao oporučni nasljednici. U ovom radu, dakle, bit će govora prvenstveno o nasljednopravnim učincima de facto zajednica – i izvanbračne i istospolne, odnosno nepostojanju istih. U radu je naglašena činjenica da je ovakvo razlikovanje glede učinaka koje navedene de facto zajednice imaju, odnosno, nemaju u nasljednom pravu, utemeljeno jedino na spolu osoba koje tvore odnosnu zajednicu, što predstavlja diskriminaciju istospolnih partnera. Također se naglašava kako ne postoji nikakav pravni razlog da se zakonsko nasljeđivanje istospolnih partnera nije dopustilo u postojećem zakonskom okviru na temelju manjih intervencija u Zakon o nasljeđivanju.