بررسی روش‌ها و منابع کسب فناوری در بنگاه‌های کوچک منتخب ایران - محمدتقی انصاری; بهمن فکور (سیاست علم و فناوری, 2010)
امروزه بنگاه‌های کوچک و متوسط با توجه به ویژگی ها و مزیت های خاص خود و سهم به‌سزایی که در ایجاد اشتغال دارند نقش مهمی در اقتصاد کشورها بازی می کنند. در واقع این بنگاه‌ها برحسب میزان نوآوری و رقابت پذیری میتوانند بطور پایدارتری در عرصه اقتصاد ملی ایفای نقش نمایند. از این رو کسب شناخت از روش‌ها و منابع کسب فناوری در این بنگاه‌ها اهمیت می یابد. پژوهش حاضر با هدف بررسی روش‌ها و منابع مختلف کسب فناوری در منتخبی از صنایع کوچک ایران به اجرا درآمده است. نتایج بررسی نشان می دهد در کنار فعالیت‌های غیر رسمی تحقیق و توسعه که در تمامی شرکت های مورد بررسی جریان دارد، از میان روش‌های مختلف، مهمترین روش کسب فناوری در این شرکت ها خرید ماشین‌الات و تجهیزات است که از شرکت‌های صنعتی به عنوان مهمترین منابع کسب فناوری تهیه می کنند و در مرحله بعد استفاده از خدمات مشاوره‌ای از شرکت های خدمات مهندسی دومین روش ترجیحی آنها برای کسب فناوری است. روشهایی از قبیل خرید لیسانس و برون سپاری تحقیق و توسعه از رواج بسیار کمتری در این شرکت‌ها برخوردار است و روش‌های خرید کل یا بخشی از سایر شرکت ها و یا خرید اطلاعات یا خدمات ویژه از سایر شرکت‌ها اساساً مورد استفاده نمی باشند. یافته‌ها نشان می دهد تعامل شرکت‌های مورد بررسی با دانشگاه‌ها و مؤسسات تحقیقاتی به عنوان یکی ازمنابع کسب فناوری در سطح بسیار پائینی قرار دارد.