МОДЕЛЬ ПРОЦЕСУ ІНВЕСТУВАННЯ В РОЗВИТОК КІБЕРБЕЗПЕКИ ДЛЯ ПОБУДОВИ СИСТЕМИ ПІДТРИМКИ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ - Hennadii Hulak; Valeriy Lakhno (Кібербезпека: освіта, наука, техніка, 2019)
Розглянуто актуальну проблему прийняття оптимального рішення щодо фінансування проектів у галузі кібербезпеки в умовах активних дій порушників кібербезпеки. Розроблено модель системи підтримки прийняття рішень для фінансування проектів для створення сприятливих умов розвитку центрів управління кібербезпекою об'єктів критичної інфраструктури. Модель передбачає методи та засоби активної протидії стороні що атакує. На відміну від існуючих підходів, модель заснована на вирішенні білінійної гри диференціальної якості з кількома термінальними поверхнями. У роботі був використаний метод дискретного наближення. Це дало змогу знайти рішення білінейної диференціальної гри якості із залежними рухами. Результати обчислювального експерименту в рамках програмної реалізації системи підтримки прийняття рішень у галузі фінансування проектів кібербезпеки, зокрема, у створенні та розвитку центрів управління кібербезпекою для критично важливих об'єктів інфраструктури описані. Розроблена система підтримки прийняття рішень дозволяє отримувати оптимальні стратегії фінансування із забезпечення кібербезпеки критично важливих об'єктів інфраструктури. У цьому випадку враховується будь яке співвідношення параметрів, що описують процес фінансування, незалежно від того, наскільки фінансово діяв зловмисник (хакери).