Romatoid Artritli Hastalarda Metotreksat Toksisitesini Önlemede Yüksek Doz Günlük Folat Desteğine Karşın Düşük Doz Haftalık Folat Desteğinin Etkileri - Aslı Gencay Can; Zafer Günendi; Gönen Mengi; Özlem Aslan; Feride Göğüş (Ankara Medical Journal, 2015)
Amaç: Romatoid artritte metotreksat toksisitesinin önlenmesinde gerekli folik asit  dozu ile ilgili ortak bir görüş yoktur. Bu çalışmanın amacı romatoid artritli hastalarda metotreksat toksisitesinin önlenmesinde yüksek doz günlük folat  kullanımına karşın düşük doz haftalık folat kullanımının etkilerini değerlendirmekti.            Materyal ve Metot: Ekim 2009 ile Şubat 2010 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Romatoloji Bölümü'nde tedavi edilen romatoid artritli  hastalarda yapılan randomize kontrollü bir çalışma. 10 mg/hafta ve 5-10 mg/gün prednisolon kullanan 34 romatoid artritli hastaya randomize şekilde 5mg/hafta folat veya 2.5 mg 6 gün/hafta folat verildi. Hastaların tam kan sayımları, karaciğer fonksiyon testleri, alopesi, stomatit ve gastrointestinal semptomları tedaviden önce ve tedaviden 6 ay sonra değerlendirildi.Bulgular: Tedavinin 6. ayında stomatit, alopesi, gastrointestinal semptomlar, anemi, lökopeni, eritropeni, trombositopeni, eleve karaciğer fonksiyon testleri açısından gruplar arasında fark yoktu.Sonuç: Sonuçlarımız haftalık 5 mg folat desteğinin romatoid artritli hastalarda yeterli olduğunu desteklemektedir.