Açık Kalp Ameliyatı Geçiren Hastalarda İnspiratuar Kas Gücündeki Değişimin Derin Solunum Kalp Hızı Değişkenliğindeki Değişim ile İlişkisi - Karan PONGPANIT; Benya VISESCHOONHASILP; Sukpattaraporn RUANGKLAI; Thanawat PARIYATKARAPHAN; Sasipa BURANAPUNTALUG; Kornanong YUENYONGCHAIWAT (Düzce Tıp Fakültesi Dergisi, 2019)
Amaç: Açık kalp ameliyatı sonrası solunum kas kuvvetinde ve kardiyak otonomik modülasyonda azalma olmasına rağmen, her iki değişkendeki değişimler arasındaki ilişki araştırılmamıştır. Bu çalışmada açık kalp ameliyatı geçirmiş olan hastalarda inspiratuar kas gücündeki değişim ile derin solunum kalp hızı değişkenliğindeki değişim arasındaki korelasyonun belirlenmesi amaçlandı.Gereç ve Yöntemler: Koroner arter bypass ameliyatı ve kalp kapak ameliyatı geçiren yaşları 35 ile 60 yıl arasında olan 32 katılımcı ile gözlemsel kesitsel bir çalışma yapıldı. İnspiratuar kas gücü, solunum basıncı ölçer (RPM 01, Micro Medical Ltd., Birleşik Krallık) kullanılarak maksimum inspiratuar basıncın ölçülmesiyle değerlendirildi. Derin solunum kalp hızı değişkenliği, yavaş ve derin solunum kontrolü sırasında Polar kalp atım hızı monitörü (Polar Electro Ltd., Finlandiya) kullanılarak ölçüldü. Değerlendirmeler kabul ve taburcu günü yapıldı.Bulgular: Taburculuk döneminde maksimum inspiratuar basınç ve derin solunum kalp hızı değişkenliği endekslerinde istatistiksel olarak anlamlı şekilde bir azalma vardı (p<0,05). Ekspirasyon/inspirasyon oranı farkı ve inspiratuar-ekspiratuar farkları ile maksimum inspiratuar basınçtaki hem mutlak (sırasıyla r=-0,864; p=0,003 ve r=-0,841; p=0,004) hem de öngörülen değerlerin yüzdelerinin (sırasıyla r=-0,868; p=0,003 ve r=-0,834; p=0,005) değişimi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon vardı.Sonuç: İnspiratuar kas güçsüzlüğü, açık kalp ameliyatı geçiren hastalarda kardiyak vagal modülasyonun bozulmasına neden oldu. Bu çalışma inspiratuar kas gücünü ve kardiyak vagal tonusunu iyileştirmek için rehabilitasyon hedefleri sağlayabilir.