TEORIA ÎNTEMEIATĂ: ABORDĂRI ISTORIOGRAFICE - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Sociale, 2019)
Dezvoltarea domeniului de cercetare socială a fost influențată de aplicarea unor noi modele de abordare a fenomene-lor sociale, în special cu referire la abordarea calitativă. În acest traseu se înscrie și teoria întemeiată, dezvoltată în seco-lul al XX-lea de către sociologii americani Glaser B.G. şi Strauss A.L. ca reacție la abordările cantitativiste asupra feno-menelor sociale. În articol sunt analizate etapele de apariție și dezvoltare a teoriei întemeiate, evidențiindu-se noile curente. De asemenea, autorul prezintă particularitățile în definirea acestei metode de cercetare și interpretare a datelor, în vederea formulării unui model explicativ. Cuvinte-cheie: cercetare, teorie, teorie întemeiată, model explicativ, analiză, date.