Znaczenie dziedzictwa górniczego i metody jego ochrony. Prace zespołu naukowego Akademii Górniczo-Hutniczej - Tomasz Wieja; Janusz Chmura (Kwartalnik Historii Kultury Materialnej, 2015)
W artykule zaprezentowano dziedzictwo górnicze oraz sposoby jego ochrony i adaptacji na cele kulturalne.