Sklonidba imenica u govoru Jesenja - August Kovačec (Hrvatski Dijalektološki Zbornik, 2019)
Govor dijela Župe Jesenje i Općine Jesenje pripada području arhaičnih kajkavskih govora Zagorja i doline rijeke Bednje. U ovom se radu prikazuje sustav sklonidbe imenica u tome govoru prema tri roda (muški, ženski, srednji), prema dva broja (jednina i množina) te prema šest padeža (nominativ, genitiv, dativ, akuzativ, lokativ, instrumental). U akuzativu jednine muškoga roda također se izražava i razlika između imenica za „živo“ i imenica za „neživo“. U načelu se skup značenja i funkcija rod, broj i padež (eventualno i „živo“/„neživo“) izražava padežnim dočetcima (nastavcima), ali valja voditi računa o tome da je riječ o govoru s četiri melodijska (tonska) naglaska (tromi, dugosilazni, akut i dvovršni naglasak), bilo da naglasak dolazi na osnovi ili na padežnom dočetku. Ovisno o tome s kojim se naglaskom kombinira, padežni dočetak može označavati drugačiji skup padežnih značenja (ili drugu varijantu padežnoga izraza). Analizom građe utvrđeno je devet skupina imenica za muški rod, sedam skupina za srednji rod te za ženski rod pet skupina za a-sklonidbu (ili imenice ženskoga roda e-deklinacije) i tri skupine za i-sklonidbu. Na kraju se rada u tabličnom prikazu rezimiraju sve sheme kombinacijâ deklinacijskih dočetaka i naglasaka koji se s njima kombiniraju.