AUGUSTINCI PUSTINJACI U SENJU - MARKO MEDVED (Senjski Zbornik, 2015)
Do sada se znalo da su prije osmanskih nadiranja augustinci bili prisutni u Brinju. Historiografiji je bila sporna augustinska nazočnost u Senju. Na temelju vrela iz Austrijske nacionalne knjižnice u Beču autor daje dokaze o otprilike desetogodišnjem prisustvu pripadnika toga reda u senjskom sv. Nikoli. Oni dolaze u prvoj polovici 17. stoljeća tijekom episkopata Ivana Krstitelja Agatića koji je i sam bio augustinac. Bivši dominikanski samostan Sv. Nikole, nakon kratkotrajne augustinske prisutnosti, godine 1634. ustupljen je pavlinima.