Формування першої в УСРР школи конструкторів електричних машин (1920-і роки) - Ihor Annienkov (Емінак, 2020)
У статті встановлено, що форматом першої в УСРР школи конструкторів електричних машин стало відкрите у 1930 р. Відділення електромашинобудування вищого технічного навчального закладу при Харківському електромеханічному заводі. Її остаточне формування в Харкові, попри наявний на момент встановлення радянської влади в Україні потенціал щодо створення таких шкіл у низці її регіонів, зумовлювалося провадженою урядом СРСР протягом 1920-х років промисловою політикою. Першість організації школи конструкторів електричних машин саме на промисловому підприємстві стала об’єктивним наслідком обраного способу наукового забезпечення вітчизняного електромашинобудівного виробництва.