Çim Yapısı ve N Gübrelemesinin Çim-Baklagil Silaj Kalitesine Etkisi - Zorica Bıjelıć; Zorica Tomıć; Violeta Mandıć; Dragana Ružıć-muslıć; Aleksandar Sımıć; Vesna Krnjaja (Journal of Agricultural Sciences, 2016)
Silaj karışımındaki çim yapısı ve N gübrelemesinin silaj kalitesine etkisi 2 yıllık bir çalışma ile araştırılmıştır. Çalışmada monokültür olarak adi yonca Medicago sativa ve karıım olarak da kamışsı yumak Festuca arundinacea domuz ayrığı Dactylis glomerata ve korunga Onobrychis sativa bulundurulmuştur. Azotlu gübre 0, 70, 140 ve 210 kg ha-1dozlarında uygulanmıştır. Yüksek düzeyde amonyak azotu NH-N , asetik asit AA , butirik asit BA ve daha düşük laktik asit LA içeriği nedeniyle adi yonca silajının kalitesi, adi yonca ile çim karışımı silajlarından düşük olmuştur. Artan miktarda N uygulamaları NH3-N, AA ve BA miktarında önemli düzeyde artışa LA miktarında ise önemli düzeyde azalışa neden olmuştur