Доброчесність у професійній діяльності юриста - Ia. Voloshyna (Аналітично-порівняльне правознавство, 2023)
На підставі аналізу нормативно-правових актів, які регулюють процеси професійного відбору кадрів у юридичній сфері, а також сучасних наукових праць досліджено професійну доброчесність юриста як етико-правову категорію. У статті здійснено аналіз поняття «доброчесність». З’ясовано зміст і сутність поняття професійної доброчесності юриста, виокремлено її ключові ознаки як правової категорії. Сформульовано рекомендації щодо вдосконалення нормативної основи здійснення професійної діяльності юристів, зокрема, необхідно визначити об’єкти (результати) діяльності, щодо яких слід здійснювати контроль та на які поширюються нормативні вимоги професійної доброчесності, конкретизувати умови її дотримання, удосконалити механізм відповідальності за умисне невиконання етико-правових принципів і правил. Зазначено, що під професійною доброчесністю юриста пропонується розуміти таку поведінку, яка полягає у формуванні самостійної та відповідальної позиції фахівця, спроможного завдяки своєму професійному хисту використовувати знання на практиці, забезпечувати надання якісних юридичних послуг та отримувати вагомі правові результати від здійснення професійної діяльності шляхом утвердження принципів верховенства права, законності, чесності, справедливості, добросовісності, сумлінності тощо. Визначено ключові ознаки професійної доброчесності юриста як правової категорії, до яких належать: правова поведінка (дії або бездіяльність); суб’єкти – представники різних юридичних професій; нормативні правила і принципи професійної етики; компетентність; правові результати. Наголошується, що для гарантованої реалізації принципу доброчесності у професійній діяльності юриста та окремих юридичних спеціальностей (судді, адвоката, нотаріуса, прокурора, юрисконсульта тощо) потрібно забезпечити правове регулювання професійної доброчесності як на державному рівні, так і на локальному.