ارزیابی خواص مکانیکی بتن با جایگزینی سنگ‌دانه‌های طبیعی با سنگ‌دانه‌های ریزودرشت بازیافتی - عارف سرهنگی; فریدون امیدی نسب; احمد دالوند (مهندسی عمران فردوسی, 2023)
سنگدانه‌های بتنی بازیافتی یکی از انواع سنگدانه‌های بازیافتی است که بیشترین فراوانی را نسبت به سایر سنگدانه‌های بازیافتی دارد. در این تحقیق با استفاده از جایگزینی سنگدانه‌های بتنی بازیافتی به ‌جای سنگدانه‌های طبیعی، خصوصیات مکانیکی این نوع بتنها مورد بررسی قرار گرفته است. جایگزینی سنگدانه‌های طبیعی با سنگدانه‌های بازیافتی در چهار درصد 0، 15، 30 و 45 انجام شد و این جایگزینی هم به ‌صورت مستقل (شن یا ماسه به‌صورت مجزا) و هم به ‌صورت همزمان (هم شن و هم ماسه با هم) انجام شد. با توجه ‌به استفاده 50 درصد شن و 50 درصد ماسه در طرح اختلاط مرجع و با جایگزینی درصدهای فوقالذکر با سنگدانه‌های درشت و ریز بتنی بازیافتی تعداد 21 طرح اختلاط مورد استفاده قرار گرفت. نسبت آب به سیمان در همه طرحهای اختلاط ثابت نگه داشته و برابر با 42/0 در نظر گرفته شد. برای جبران کاهش مقاومت ناشی از جایگزینی سنگدانه‌های بازیافتی، از میکروسیلیس در درصدهای مختلف 7،5 و 15 و فوق روان کننده در طرحهای اختلاط استفاده شد. با انجام آزمایش‌های مختلف، خواص مکانیکی نمونههای بتنی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بهترین طرح اختلاط از نظر مقاومت فشاری، طرح حاوی 5/7% میکروسیلیس و 15% شن بازیافتی، از نظر مقاومت کششی، طرح حاوی 5/7% میکروسیلیس و 45% شن بازیافتی، از نظر مقاومت خمشی، طرح حاوی 5/7% میکروسیلیس و 30% شن بازیافتی، طرح حاوی 15% میکروسیلیس و 15% شن بازیافتی مشخص شدند. با بررسی چندمتغیره خواص مکانیکی نمونههای بتن، مشخص گردید که طرحهای اختلاط بازیافتی حاوی 15%، 30% شن بازیافتی و 45% ماسه بازیافتی با 5/7% میکروسیلیس و همچنین طرح اختلاط 15% ماسه بازیافتی با 15% میکروسیلیس، در بین طرحهای اختلاط بازیافتی، بیشترین مقدار مطلوبیت کلی را به خود اختصاص دادهاند.