ÖN DEFORMASYON VE YAŞLANMANIN MİKROALAŞIM ÇELİKLERİNDEKİ ÇEKME DAVRANIŞINA ETKİSİ - Süleyman GÜNDÜZ (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2005)
Bu çalışmada ticari amaçlı olarak üretilen orta karbonlu ve düşük karbonlu mikroalaşım çelikleri kullanılmıştır. Çelikler % 5 soğuk olarak deforme edildikten sonra 100-450 ºC sıcaklık aralığında 1 saat yaşlandırılmıştır. Deforme edilen ve yaşlandırılan çelikler daha sonra kopuncaya kadar çekilerek mekanik özellikleri ölçülmüştür. Farklı sıcaklıklarda yaşlandırılan çeliklerin çekme ve akma dayanımı gibi mekanik özelliklerinin değiştiği gözlenmiştir. Yaşlanma, arayer atomlarıyla dislokasyonların arasında meydana gelen etkileşim sonucunda oluşmuştur. Sonuçlar dövme amaçlı üretilen orta karbonlu mikroalaşım çeliklerinin akma ve çekme dayanımlarının artmasından dolayı, düşük karbonlu mikroalaşım çeliklerine nazaran daha fazla gerinim yaşlanmasından etkilendiğini göstermektedir.