Otwarty dostęp w świetle decyzji Prezesa Urzędu Transportu Kolejowego - Marcin Kraśniewski (internetowy Kwartalnik Antymonopolowy i Regulacyjny, 2017)
Celem niniejszego artykułu jest ocena mechanizmu otwartego dostępu obowiązującego po nowelizacji ustawy o transporcie kolejowym z dnia 16 listopada 2016 roku. Oceny tego mechanizmu dokonano w oparciu o wybrane decyzje wydane przez Prezesa Urzędu Transportu Kolejowego w zakresie otwartego dostępu. Autor dokonuje analizy i porównania przepisów prawnych w zakresie otwartego dostępu obowiązujących przed i po nowelizacji ustawy o transporcie kolejowym z dnia 16 listopada 2016 roku, a także wskazuje na praktykę stosowania prawa w tym zakresie. W końcowej części artykułu autor próbuje udzielić odpowiedzi na pytanie: czy nowe rozwiązania prawne, tj. obowiązujące przepisy w zakresie otwartego dostępu, stanowią remedium na występujące w obrocie prawnym problemy?