Ağır hasarlı kolon kiriş birleşim numunesinin kimyasal harçlar ile onarılarak sismik davranışının incelenmesi - Osman Kaya; Cem Yalçın (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2017)
Özellikle Türkiye’de, 1998 öncesi yapılmış betonarme binalarda, gerek yönetmelik eksiliğinden, gerekse uygulama hatalarından dolayı çeşitli yapısal problemlerin mevcut olduğu bilinmektedir. Kolon kiriş birleşim bölgeleri deprem kuvvetleri altında yüksek kayma gerilmelerine maruz kalmaktadır. Bu da arzu edilen göçme senaryosu gerçekleşemeden binaların daha evvelden kolon-kiriş birleşim bölgelerinden ani göçmelere neden olmaktadır. Bu çalışmada eski yönetmeliklere uygun yapılmış, kolon kiriş birleşim numunelerinin sismik davranışı deneysel olarak incelenmiş ve sonra hasarlı numune kimyasal harçlar ile onarılarak tekrar teste tabii tutulmuştur. Sonuç olarak, tamir edilen numunenin Yatay yük –ötelenme davranışı, rijitlik kayıpları ve Enerji Tüketim kapasitesinde önemli derecede bir artış olduğu elde edilmiştir.