Aquae Iasae - Harald von Petrikoviits (Arheološki Vestnik, 1968)
Nova izkopavanja v V araždinskih Toplicah, v antiki im enovanih Aquae Iasae, so pokazala, da se je n a vzpetini, k jer so danes toplice in zdraviliški p ark — nad antičnim vikusom — nahajalo term alno zdravilišče. Kot spri[1]čujejo napisi, so pri prezidavi in obnovi term sodelovale uradne osebe, tako nam estniki in vladar sam. V n jih se je zdravilo vojaštvo. P aralele iz drugih obm ejnih provinc rim skega im perija kažejo, da so bile A quae Iasae zdravilišče (zgornje) panonske arm ade. K ot prim er obravnava avtor A quae Sulis-B ath (v B ritaniji), Aquae Granni-A achen (G erm ania inferior), A quae[1]B aden-B aden (G erm ania superior) te r Lambaesis (Africa proconsularis, kasneje Numidia). K vsakem u prim eru navaja pisec arheološko in epigrafsko dokazno gradivo.