GYVENTOJŲ POŽIŪRIS Į PADIDĖJUSĮ CHOLESTEROLIO KIEKĮ IR VAISTINIŲ PREPARATŲ, SKIRTŲ JO MAŽINIMUI, VARTOJIMĄ - Danguolė Grūnovienė; Lukas Giedrimas (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose, 2021)
Lipidų kiekį mažinantys vaistai, statinai, stabdo aterosklerozę, apsaugo nuo širdies infarkto ar insulto. Jie ne tik gydo dislipidemijas, bet ir teigiamai veikia kraujagyslių sieneles, daro jas ne tokias pažeidžiamas, slopina uždegimą ir trombų formavimąsi. Straipsnyje pristatomo tyrimo tikslas – atskleisti gyventojų požiūrį į padidėjusį cholesterolio kraujyje kiekį ir vaistinius preparatus, skirtus jo mažinimui. Tyrime dalyvavo 150 gyventojų, nuo 18 iki 70 metų. Tiriamųjų imtis – paprastoji, atsitiktinė. Tyrimo tikslui pasiekti taikytas duomenų rinkimo metodas – apklausa internetu; duomenų analizės metodai – aprašomosios statistikos bei grupių palyginimo skaičiavimai, klausimyną sudarė 18 uždarojo tipo klausimų. Tyrimo rezultatai rodo, kad hiperlipidemija yra glaudžiai susijusi ir turi tiesioginį ryšį su širdies ir kraujagyslių ligomis, o kintantis kraujo spaudimas ir širdies veiklos sutrikimai yra dažniausia apklausoje dalyvavusių respondentų sveikatos problema. Dauguma respondentų reguliariai lankosi pas šeimos gydytoją, beveik pusei buvo atliktas lipidogramos tyrimas ir daugumai nustatytas padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje. Daugiau nei penktadalis respondentų vartoja vaistinius preparatus. Dažniausiai vartojami vaistiniai preparatai, kuriuose veiklioji medžiaga yra atorvastatinas – HMG-KoA reduktazės inhibitorius.