Дослідження біологічної активності наночастинок оксидів лантану, церію і титану та їх композитів, модифікованих сріблом - Валерія Володимирівна Вембер; Олена Миколаївна Лавриненко; Максим Микитович Загорний; Олеся Юріївна Павленко; Даніл Емілович Бенатов (Вісник Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»: Серія «Хімічна інженерія, екологія та ресурсозбереження», 2022)
Нанокомпозити на основі TiO2, СеО2 та La2O3 характеризуються адсорбційними, бактерицидними, віруліцидними властивостями та використовуються для створення антибактеріальних покриттів, знезараження повітря і води. Водночас, біологічна активність модифікованих сріблом нанорозмірних частинок оксидів лантану, церію і титану вважається перспективною з точки зору створення новітніх матеріалів медико-біологічного призначення. В роботі дано загальну характеристику фазового складу, параметрів кристалічної решітки, розмірів первинних частинок (ОКР), морфології та хімічного складу нанорозмірних структур на основі оксидів церію, лантану і титану, синтезованих хімічним методом. Досліджено вплив наночастинок оксидів лантану, церію і титану та їх композитів, модифікованих сріблом (4 мас.%), на ростові процеси мікроорганізмів, які належать до різних систематичних і фізіологічних груп та реалізують різний тип стратегії виживання. Показано, що модифіковані сріблом наночастинки оксидів пригнічують життєдіяльність та ростові процеси майже всіх досліджених мікроорганізмів після годинної експозиції в дозі 1 мг/мл, в той час як не модифіковані наночастинки оксидів можуть проявляти лише слабкий бактеріостатичний ефект. Виявлено відмінність реакції бактерій, які належать до різних систематичних груп, на наявність у середовищі інкубації наночастинок, які досліджуються.