CONTEXTUL SOCIOCULTURAL AL EVOLUŢIEI CONCEPTULUI DE GHIDARE/PROIECTARE A CARIEREI - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte ale Educatiei, 2012)
Conceptul de ghidare în carieră trebuie abordat ţinându-se cont de relaţia acestuia cu mediul socioeconomic, fiind luat în consideraţie şi aspectul lui lingvistic. „Şcoala” americană lansează termenul ghidare vocaţională, care ulterior, fiind schimbată esenţa procesului, evoluează în ghidare în carieră, planificarea carierei. „Şcoala” franceză lansează termenul orientare profesională, care, odată cu intensificarea fenomenului de diversi- ficare a învăţământului, evoluează în orientare şcolară şi orientare profesională. Din necesitatea susţinerii adulţilor, se utilizează termenul „însoţire/ghidare (acompanement)”. În mediul local s-au folosit termeni diferiţi, care reflectă esenţa fenomenului în diferite stadii. Noi pledăm pentru termenii ghidare în carieră şi planificarea carierei, concepte care reflectă un proces în curs de desfăşurare în limitele vieţii conştiente a individului. Cuvinte-cheie: ghidare în carieră, proiectarea carierei.