Zending en imperialisme in Zuid-Afrika - C. de Jongh (In die Skriflig, 1978)
EVENALS het Westerse imperialisme en kolonialisme is na Wereldoorlog II de Christelijke zending onder schot genomen. Deze zending wordt door anti-Westerse en antikapitalistische stromingen als handlanger van Westers imperialisme beschouwd. Onder meer in Noorwegen hebben zendingsvrienden zich dat verwijt aangetrokken. Dit vroeger arms land is een der eerste en ijverigste zendingslanden in Europa. De Noorse zending heeft pionierswerk in Natal verricht en ik meen, dat haar betekenis in Zuid-Afrika eerder onder- dan overschat wordt, wegens gebrek aan kennis van de Skandinavische talen en bronnen.