Silindirle sıkıştırılmış betonun dayanıklılık performansı ve boyutsal kararlılığı: Kapsamlı inceleme - Ali Mardani; Sultan Husein Bayqra; Süleyman Özen; Zia Ahmad Faqırı; Kambiz Ramyar (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2019)
Silindirle sıkıştırılmış betonların(SSB), geleneksel betonlara kıyasla üretiminin hızlı olması, maliyetinin düşükolması ve daha iyi dayanıklılık performansı göstermesi nedeniyle günümüzdeyaygın olarak tercih edilmektedir. SSB karışımları hava limanları, fabrikalar,petrol istasyonları, çeşitli endüstriyel zeminler ve özellikle barajlar, yollargibi birçok alanda uygulanmaktadır. Bu çalışmada SSB uygulamalarının avantaj,dezavantaj, tarihçesi, mekanik ve durabilite özellikleri üzerine yapılanaraştırmalar ayrıntılı olarak incelenmiştir. Mekanik özellikler kapsamındauçucu kül, yüksek fırın cürufu, çelik ve polipropilen lifler, geri kazanılmışmalzemeleri içeren SSB karışımların basınç, eğilme dayanımı, çekme dayanımı,elastisite modülü, yorulma davranışı ve sünme performansı araştırılmıştır.Durabilite performansı olarak SSB karışımların yoğunluk özellikleri,geçirgenlik, boyutsal kararlılığı, donma-çözülme direnci ve termal özelliklerikapsamında literatürde yapılan çalışmalar incelenmiştir.