The helminth community of Apodemus sylvaticus (Rodentia, Muridae) in the Sierra de Gredos (Spain) - M. V. Fuentes; S. Sáez; M. Trelis; C. Muñoz-Antolí; J. G. Esteban (Arxius de Miscel-lània Zoològica, 2007)
Com a part dels estudis helmintofaunísitics sobre petits mamífers que s’estan portant a terme a la península Ibèrica, es va estudiar la serra de Gredos. La comunitat helmíntica del ratolí de camp, Apdoemus sylvaticus (Rodentia, Muridae), va ser analitzada. Qualitativament, es van detectar 13 espècies d’helmints: Plagiorchis sp. I i Plagiorchis sp. II (Trematode); Taenia escassa larvae, T. martis larvae, T. taeniaeformis larvae, Rodentolepis straminea i R. fraterna (Cestoda); Trichuris muris, Heligmosomoides polygyrus, Syphacia stroma, S. frederici, Aspiculuris tetràptera i Rictularia proni (Nematoda). Quantitativament, hi destaca la gran prevalença (65,0%) i abundància mitjana (36,9%) d’ H. polygyrus. L’anàlisi dels resultats globals permet evidenciar, en comparació amb altres serres estudiades i malgrat les condicions climàtiques adverses, l’existència d’una helmintofauna diversa de l’espècie hoste estudiada. Aquest fet podria estar relacionat tant amb les particulars característiques ecològiques de l’ecosistema com amb l’adequat estat de conservació que presenta.