Tûr Abdîn Yöresinin İslâmlaşma Süreci - Hüseyin Güneş (Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2012)
Tûr Abdîn, eskiden beri Süryaniliğin önemli merkezlerinden biri olmuştur. Hz. Ömer döneminde büyük bir hızla yayılan fetih hareketleriyle birlikte burası İslâm hâkimiyeti altına girmiştir. Makalede genel olarak Cezire bölgesi, özel olarak da Tûr Abdîn yöresinin İslâmlaşma süreci, temel İslâm tarihi kaynaklarından hareketle işlenecektir. Öncelikle Hz. Muhammed ve Râşid halifeler döneminde yaşanan gelişmelerin Tûr Abdîn ve çevresinde görülen etkisi, söz konusu dönemlerde bölgenin içinde bulunduğu siyasî, dinî ve etnik durum incelenecektir. Daha sonra, İslâm fetihleriyle başlayan İslâmlaşmanın hangi dönemlerde nasıl bir seyir izlediği ve bölgenin son asırlara kadar nasıl bir hal aldığı tespit edilmeye çalışılacaktır.