Konjenital Kataraktlı Olgularımızda Cerrahi Tedavi ve Takip Sonuçlarımız - Orhan Baykal; Metin Uçar (Hitit Medical Journal, 2023)
Amaç: Konjenital katarakt tanısı almış ve klinik takibimizde olan hastaların cerrahi tedavi ve takip sonuçlarını incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada konjenital katarakt tanısı konularak, ön kesintisiz kürvilineer kapsüloreksis (ÖKKK), fakoaspirasyon, arka kesintisiz kürvilineer kapsüloreksis (AKKK), anterior vitrektomi operasyonu yapılmış, afakik takipte olan veya siliyer sulkusa göz içi lensi (GİL) implantasyonu uygulanmış, ameliyat tarihinde yaşları 0- 34 yıl arasında olan, 50 hastanın 84 gözü çalışma kapsamında değerlendirilmiştir. Bulgular: Takip süreleri ortalama 30.9±23 ay olarak tespit edildi. 16 göz ortalama 33 ay takip edildikten sonra, ortalama 45. Ayda, 57 göze ise ilk operasyonda siliyer sulkusa GİL uygulaması yapıldı. Takip süresince 7 gözde sekonder glokom, 9 gözde GİL dislokasyonu, 17 gözde pupilla düzensizliği ve irisde lokalize iris atrofileri, 5 gözde ön vitreusta membran geliştiği görüldü. Hastaların preoperatif en iyi düzeltilmiş görme keskinliği(EİDGK) 0.08±0.02(P+P+ veya el hareketleri seviyesi (EHS)- 5 metreden parmak sayma (mps)), postoperatif EİDGK 0.4±0.3 tespit edilmiş olup, istatiksel olarak anlamlıydı( P lt;0.001).Afakik takibi yapılıp sekonder GİL uygulanan 16 hastanın son kontrol muayenelerindeki görme düzeyleri ortalama 0.2 seviyesinde tespit edildi. Sonuç: Konjenital kataraktın cerrahi tedavisinde, ÖKKK, fakoaspirasyon, AKKK, Anterior Vitrektomi ve/veya Siliyer Sulkusa GİL İmplantasyonu, arka kapsül kesafetini önlemede ve cerrahiye ait komplikasyonların minimalize edilmesinde etkili, güvenilir, iyi görsel sonuçlar veren tekniktir.