Vladimir Lovec v vlogi glasbenega kritika - Tjaša Ribizel Popič (Muzikološki Zbornik, 2024)
Vladimir Lovec je bil izjemen v svoji vsestranskosti. Poleg ustvarjanja, pedagoškega udejstvovanja, poustvarjanja in vodenja je imela mesto v Lovčevi produkciji tudi glasbenokritiška dejavnost, ki šteje 88 objavljenih glasbenih kritik (ohranjene kritike hrani Glasbena zbirka NUK) v časopisih Ljudska pravica, Tedenska tribuna, Slovenski Jadran in Primorske novice, glasbene kritike pa so variirale glede na različne dejavnike. Namen prispevka je zato v prvem delu analizirati trende Lovčevih glasbenih kritik glede na čas nastanka, kraj izvedbe, izvajalce, publikacijo in samo naklonjenost kritike (v smislu, ali je bila pozitivna, negativna ali nevtralna). V drugem delu pa skuša prispevek ponuditi oris Lovčevega glasbenokritičnega sloga.