Skłonność do unikania i uchylania się od opodatkowania w świetle teorii moralnego rozwoju Kohlberga – zagadnienia etyczne w praktyce rachunkowości - Sabina Kołodziej; Ewa Maruszewska (Zeszyty Teoretyczne Rachunkowości, 2016)
Współczesne służby rachunkowości mają w swoich rękach narzędzia nie tylko umożliwiające ewidencjonowanieoperacji gospodarczych w księgach rachunkowych, ale również mogące służyć zarówno dozniekształcania obrazu sytuacji finansowej podmiotu, jak i manipulowania rozliczeniami podatkowymi.Dlatego profesjonaliści w rachunkowości muszą posiąść określoną wiedzę, ale także powinni stać nastraży standardów etycznych, co gwarantuje prawidłowość rozliczeń podatkowych oraz sporządzanieinformacji wiarygodnej w systemie informacyjnym rachunkowości. Celem artykułu jest przedstawieniewyników badań analizujących częstość wyboru przez księgowych działań zmierzających do redukcjiobciążenia podatkowego, będących skutkiem złamania norm etycznych lub prawnych. Ponadto analizowanozwiązek skłonności do podjęcia decyzji prowadzącej do unikania lub uchylania się od opodatkowaniaz przedstawioną zgodnie z teorią rozwoju moralnego Kohlberga argumentacją takich działań.Wyniki badań wskazują na większą częstość decyzji obniżających zobowiązania podatkowe w wynikuzłamania normy etycznej niż etycznej i prawnej. Stwierdzono również, że skłonność do podejmowaniadziałań nieetycznych (i niezgodnych z prawem) jest związana z niższymi poziomami wnioskowaniamoralnego, co potwierdza ważność postulatu uzupełnienia edukacji księgowych o zagadnienia świadomościi odpowiedzialności etycznej przedstawicieli tego zawodu.