Окремі питання працевлаштування та професійного розвитку молодих науковців в Україні - V. I. Sheverdina (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право, 2024)
Стаття присвячена теоретико-правовому дослідженню права на працю, закріпленню його в законодавстві України та в міжнародно-правових документах, забезпеченню державою працевлаштування молоді, особливостей працевлаштування молодих науковців, як категорії суб’єктів трудових правовідносин зі спеціальним правовим статусом. Проаналізовано стан зайнятості цієї категорії працівників та визначено основні проблеми, з якими стикається молодь при працевлаштуванні на роботу, зокрема: а) недосконалість нормативно-правової бази, яка регулює трудові відносини з науковцями; б) можливість прогнозування попиту й пропозиції на ринку праці; в) відсутність у молодих людей професійного досвіду; г) стан розвитку науково-дослідних інфраструктур; д) низький рівень заробітної плати наукових співробітників. Проаналізовано теоретичні й практичних проблеми у сфері професійного розвитку молодих працівників, що спрямовані на формування у них високого професіоналізму, вміння працювати в нових економічних умовах, а також на забезпечення на цій підставі високої продуктивної праці й ефективної зайнятості. Дослідження складних, багатоаспектних і актуальних наукових та прикладних проблем щодо управління розвитком молодих працівників передбачає поглиблене розуміння його сутності, динаміки, специфічних ознак, етапів, виявлення перспектив розвитку, системи управлінських впливів, що вимагає відповідного наукового обґрунтування. Аналіз наукових джерел свідчить про те, що питанню індивідуальних особливостей молодих науковців, рівнів та етапів професійного розвитку присвячено низку праць, зокрема праці з теорії і практики управління професійним розвитком. Автором зроблено висновок, що сучасний стан молодіжного ринку праці є найбільш проблемною часткою загального ринку праці, оскільки рівень молодіжного безробіття в Україні протягом останніх років лише зростає, що сприяє відтоку молодих спеціалістів за кордон, де вони вбачають кращий заробіток, професійне зростання чи можливості загалом.