طراحی مدل جدیدی برای تولید لامپ‌های LED با در نظر گرفتن تأثیر کیفیت مواد اولیه بر نرخ بازگشتی - محمدرضا غلامیان; ابراهیم محمدی حسین حاجیلو (مدیریت تولید و عملیات, 2020)
مدیریت زنجیرۀ تأمین به‌علت ایجاد مزیت‌های رقابتی، همچون کاهش هزینه‌ها و افزایش سطح خدمات به مشتری، همواره مدنظر پژوهشگران بوده است؛ با این حال، مدل‌های ریاضی‌ای که شرایط خاص زنجیرۀ تأمین امروزی را در نظر بگیرد، بسیار اندک است. تأثیر عواملی همچون سطح کیفیت تولید بر نرخ اقلام بازگشتی، ازجمله موضوعاتی است که کمتر به آن توجه شده است. در این پژوهش، مدل ریاضی مسئلۀ زنجیرۀ تأمین حلقه - بسته با در نظر گرفتن انتخاب تأمین‌کننده و تأثیر سطح کیفیت مواد اولیۀ تولیدی بر نرخ بازگشتی توسعه داده شده است. زنجیرۀ تأمین مدنظر، زنجیره‌ای دوسطحی و حلقه - بسته است که به‌صورت چنددوره‌ای مدل‌سازی شده است. مورد مطالعاتی نیز مسئلۀ واقعی تولید و بازیافت لامپ‌های LED است. مشتریان در صورت معیوب‌بودن کالا می‌توانند کالا را به مراکز جمع‌آوری تحویل دهند و کالای نو دریافت کنند. مقدار بازگشتی در هر دوره، به سطح کیفیت تولید مربوط است؛ اما سطح کیفیت تولید نیز به کیفیت مواد اولیه‌ای وابستگی دارد که تأمین‌کنندگان تهیه کرده‌اند و بدین‌ترتیب، نرخ کالاهای بازگشتی به‌طور غیرمستقیم از کیفیت مواد اولیه تأثیر می‌گیرد که براساس مطالعات انجام‌شده، به این موضوع در پژوهش‌های پیشین توجه نشده است. مدل‌سازی نهایی به‌صورت برنامه‌ریزی عدد صحیح خطی انجام شده و برای اعتبار سنجی مدل، تحلیل حساسیت و مقایسۀ نتایج با وضع موجود به کار رفته است.