Primerjava poškodb sesajočih škodljivcev in ozona na listih klonov plazeče detelje (Trifolium repens 'Regal') - Tina MIKUŠ; Stanislav GOMBOC; Franc BATIČ; Lea MILEVOJ (Acta Agriculturae Slovenica, 2004)
Žuželke in pršice povzročajo podobne poškodbe kot jih povzroča tudi troposferski ozon (O3) na indikatorski rastlini plazeči detelji (Trifolium repens 'Regal'). Zastavili smo poskuse v katerih smo natančno popisovali in fotografirali poškodbe 6 različnih vrst sesajočih žuželk in pršic na plazeči detelji, ki smo jih primerjali s poškodbami na listih plazeče detelje, ki so nastale kot posledica velikih koncentracij ozona. Listne poškodbe v obliki nekroz smo opazovali na občutljivih in odpornih klonih plazeče detelje na Laboratorijskem polju Biotehniške fakultete v Ljubljani od maja do septembra 1998. V laboratoriju Inštituta za fitomedicino, na Biotehniški fakulteti, v Ljubljani, smo od avgusta do konca oktobra 2001 gojili žuželke in pršice in opazovali poškodbe zaradi sesanja živalic. V poskusu so bile: navadna pršica (Tetranychus urticae Koch), tobakov resar (Thrips tabaci Lindeman), vrsta uši Nearctaphis bakeri Cowen, dve vrsti stenic Halticus apterus Linnaeus in Trigonotylus coelestialium Kirkaldy in dvopikčasti škržatek (Cicadella viridis Linnaeus). Fotografije in natančne opise poškodb, zaradi različih vrst živalic in ozona, smo primerjali, med seboj. Poškodbe, bele kloroze, ki jih povzroča stenica Halticus apterus Linnaeus so bile največje med poškodbami preučevanih škodljivcev, hkrati pa so tudi najbolj podobne poškodbam, ki nastanejo zaradi velikih koncentracij ozona. Vsi ostali preučevani organizmi povzročajo drugačne vrste poškodb.