Типологічна репрезентативність журналів України - М. Komova; A. Petrushka (Вісник Харківської державної академії культури, 2023)
Розглянуто кількісні та якісні показники видання вітчизняних журналів і продовжуваних видань протягом 2018–2020 рр. Здійснено аналіз типологічних особливостей репертуару й репрезентативності вітчизняної журнальної продукції в регіонах України. Визначено домінантні й периферійні типи журналів на сучасному медіаринку. Встановлено диспропорції в типологічній структурі вітчизняної журнальної продукції, домінування журналів наукового типу за загальною кількістю назв і представленістю в усіх областях України, а також брак науково-популярних і літературно-художніх журналів, що обмежує потенціал інформаційного простору в аспекті інтелектуалізації читачів, формування в них гармонійної картини світу.