Přítomnost tematiky kulturně historického dědictví a metody animace ve výuce výtvarné výchovy v dotazníkové výpovědi učitelů - Z. Pechová (Pedagogická Orientace, 2012)
Studie se zabývá animací kulturně historického dědictví z pohledu jejich hodnoty pro vzdělávání a výchovu především ve školním prostředí. Po teoretickém úvodu objasňujícím chápání těchto dvou fenoménů v současnosti představujeme výsledky dotazníkového šetření, provedeného u učitelů výtvarné výchovy na druhém stupni základních škol a gymnáziích v Libereckém kraji, které proběhlo v roce 2011. Cílem výzkumu bylo zjistit, jak je tematika kulturně historického dědictví a metody animace přítomna ve výuce a jakým způsobem učitelé vnímají její význam. Výsledky zpracování odpovědí na 9 otázek analýzou, tříděním a kategorizováním výzkumného souboru 81 učitele ukazují na zaměření zařazování tematiky kulturně historického dědictví především z oblasti umělecké. Vzhledem k nepřesné či nejasné představě o animaci se učitelé výtvarné výchovy zprostředkování tématiky kulturně historického dědictví touto metodou však téměř nevěnují.