HZ. PEYGAMBER'İN İLTİFAT ETTİĞİ BAZI HANIM SAHÂBÎLER VE İLTİFAT ŞEKİLLERİ - Sümeyye Eker (İstem, 2016)
Hz. Peygamber risalet hayatı boyunca çevresindeki ashâbıyla yakın ilişki içinde olmuş kadınlar gibi erkeklere de iltifatta bulunmuştur. Peygamberimiz'in iltifatı, ashâbın hayatında unutmadıkları, unutmayacakları bir ikram olmuştur. Büyüklere ayrı, küçüklere ayrı, yetimlere ayrı, kadınlara ayrı, özetle herkese konumuna, durumuna, kişiliğine göre iltifatlarda bulunmuştur. Hz. Peygamber, ashâbına iltifatta bulunurken onlardaki vasıflara atıfta bulunmuştur. Yani Allah Rasûlü, ashâb-ı kiramın şahıslarından daha ziyade onların iç alemlerine, derinliklerine, sadakatlerine teveccüh buyurmuştur. Bu iltifatlar hem Hz. Peygamber ile sahabe arasındaki ilişkiyi artırmış hem de sahabe bu iltifatlara layık olmak için ellerinden gelen çabayı göstermiştir. Onların bu davranışı bizler için de önemli ölçüde örnek teşkil etmiştir.